Druktechnieken


 

Crystal Promotions maakt gebruik van meerdere
druktechnieken.

Zeefdruk

 

Het principe van zeefdruk is simpel. De drukinkt wordt door de drukvorm heen op het te bedrukken materiaal aangebracht. Dit is makkelijk gezegd, maar hoe gaat het zeefdrukken nu precies in zijn werk? Een aluminium frame is bespannen met een gaas van polyester draden (de drukvorm). Dit gaas is de drager van het sjabloon, die er via een mechanische weg op wordt aangebracht. Om met een zeefdrukraam te kunnen drukken, moet er eerst het te drukken beeld worden overgebracht. Dit gebeurt d.m.v. belichting. Eerst wordt er een lichtgevoelige emulsie op het raam aangebracht. Dit wordt in een warmtekast gedroogd. Daarna wordt de film (het beeld) erop gemonteerd. Het raam wordt op een kopieerraam gelegd en vacuüm gezogen en recht opgezet. Dan wordt het geheel belicht door een UV-lamp. De delen die met het licht in aanraking komen worden hard de delen die afgedekt zijn door de film blijven zacht. Deze delen kun je na het belichten met water uitspuiten. Zo ontstaat het drukbeeld. Het sjabloon dekt de delen van het gaas af, die geen drukinkt mogen doorlaten. De open delen in het sjabloon laten de inkt wel door. Met een rakel ( dit is een houten of metalen houder waarin een rubberen strip is geklemd) wordt de inkt door de mazen van het gaas gedrukt op het onderliggende textiel.

 

Transfers

 

Transferdruk is een indirecte vorm van zeefdruk. Met indirect bedoelen we dat we de opdruk per kleur in spiegelbeeld op transferpapier drukken. Na iedere kleur gedrukt te hebben drogen we de kleur in de droogtunnel.De laatste drukgang komt over het hele beeld. Doordat deze laag nog nat is, strooien we hier granulaat poeder over en drogen dit in de droogtunnel. Door de hitte wordt het granulaat een lijmlaag. De transfer wordt d.m.v. een hitte pers overgezet op het textiel. De hitte en de lijmlaag zorgen voor de hechting van de transfer op het textiel. Enkele voorbeelden waarbij transferdruk mogelijk is: T-shirts, tassen, jassen en caps

 

Borduring

 

Borduren wordt vaak gekozen voor het borduren van exclusieve producten, waarbij een luxe uitstraling gewenst is. Borduringen worden d.m.v. een borduurmachine aangebracht op het textiel. De machine is onderverdeeld in diverse koppen en onder iedere kop kan een artikel geplaatst worden. Crystal Promotions werkt met een 12-koppenmachine waarmee 12 producten tegelijkertijd bewerkt kunnen worden. Doordat er diverse garen worden gebruikt bij dit proces wordt de prijs van het borduren gebaseerd op het aantal vierkante centimeters. Eerst wordt er van het aangeleverde logo een borduurkaart gemaakt, vervolgens worden de borduursteken omgezet tot een eindprijs per borduring.

 

Lasergravering

 

Lasergraveren is de laatste jaren sterk in opkomst. Dat is niet verwonderlijk, omdat er gravures van hoge kwaliteit mee gemaakt kunnen worden. De graveerlaser wordt volledig door een computer gestuurd. Hierdoor kunnen we heel secuur teksten en afbeeldingen aanbrengen. Lasergravures kunnen op uiteenlopende materialen aangebracht worden. Veel gebruikte materialen zijn RVS, geanodiseerd aluminium, keramiek en kunststoffen zoals USB-sticks coffee-mugs en pennen.

 

Tampondruk

 

Tampondruk wordt veelal gebruikt voor bedrukkingen op producten waarvan het oppervlak het niet toelaat om te zeefdrukken. Denk hierbij aan gekromde en geprofileerde oppervlakken. Als het om meerkleurendruk gaat, kan de kostprijs ook een overweging zijn om deze vorm te gebruiken. Enkele productvoorbeelden waarbij tampondruk toepasbaar is: pennen, openers, coffee mugs, usb-sticks notitieblokken, keramiek etc. Een groot voordeel van tampondruk is dat de resolutie van de bedrukking t.o.v. zeefdruk veel hoger ligt.

 

Bestickering

 

Tegenwoordig worden stickers op verschillende manieren geproduceerd. Zeefdruk en digitale printtechnieken zijn enkele voorbeelden hiervan. Maar ook worden veel stickers met een plotter gesneden. Deze moderne technieken zorgen ervoor dat bijna alle stickers gemakkelijk en snel te personaliseren zijn. Daarnaast is het per stuk produceren van een ontwerp veel eenvoudiger geworden. Mede hierdoor zijn er op het internet diverse websites te vinden die dit soort mogelijkheden aanbieden.

 

"Ruim 20 jaar ervaring binnen de textieldruk industrie"

Overige artikelen


 

Klik makkelijk door naar de volgende artikelen in deze categorie.